Giv hunden en god nytårs aften

Hund med nytårshat

Nytårsaften er for mange hunde en skræmmende aften, hvor der foregår en masse, de ikke forstår. I værste tilfælde kan denne aften være årsagen til, at hunden udvikler frygt for lyde eller værre endnu; general angst for alt og ingenting.

Frygt, angst og fobier er yderst belastende for hele organismen og ofte umulig eller i hvert fald meget omfattende at behandle hos hunde. Der er derfor al mulig grund til at forebygge og undgå, at hunden får en dårlig oplevelse nytårsaften.

Når vi snakker nytårsaften kan vores hunde deles ind i følgende 3 kategorier:

  1. Hunden der er så ung, at den aldrig har oplevet en nytårsaften før; sørg for at dens første nytårsaften bliver en god oplevelse. Forebyggelse er den bedste behandling!
  2. Hunden der har oplevet nytårsaften før, men ikke har nogen problemer herved; sørg stadig for at den ikke kommer til at opleve noget ubehageligt, der kan starte en frygt. Forebyggelse er stadig den bedste behandling!
  3. Hunden der før har vist tegn på frygt i forbindelse med nytårsaften eller den sensible hund, der er utryg ved nye situationer og/eller lyde; her må du virkelig sætte alle sejl ind for at hjælpe den igennem denne aften på bedst mulig måde!

Vurder hvilken kategori din hund falder ind under og planlæg dens nytårsaften herefter. Herunder følger en række gode råd til alle hundeejere i forbindelse med nytårsaften:

Beroligende

Din hund har stor gavn af beroligende dagene op til og/eller nytårsaften. Dette er medhjælpende til, at din hund slapper bedre af og ikke påvirkes i samme grad af de uforståelige lyde mv. Anskaf dette i god tid. Hunde i kategori 1 og 2 kan nøjes med beroligende naturpræparater, der ikke er receptpligtige f.eks.
Baldrian
Naturprodukt lavet på ekstrakt af valerianrod. Dosering: 1 tablet pr. 10 kg. hund, op til 3 x dagligt. Fås hos Matas eller på apoteket.

Zylkéne

Fodertilskud lavet fra komælk. Fås hos dyrlægen, snak med ham om dosering heraf. Fås i hos dyrlæge eller dyrehandler.

Kalm

Kosttilskud, hvor det aktive stof er aminosyren tryptophan i kombination med B vitaminer. Øger udskillelsen af Serotonin i hjernen. Serotonin er det stof som får os til at føle os godt tilpas.
Fås i hos dyrlæge eller dyrehandler.

X-stress

Udtræk fra: Crataegus oxyacantha, Passiflora incarnata, Lavandula angustifolia, Citrus aurantium. Fås i HundensgaardButik.

ADAPTIL / DAP

Feromoner frigives ved diegivning. Disse er kunstigt fremstillet og anvendt i ADAPTIL. Fås som halsbånd, spray, dispenser til stikkontakt.
Fås i hos dyrlæge eller dyrehandler.

Valerina

Naturlægemiddel ved nedtrykthed, modløshed og tristhed.

Indeholder ekstrakt af prikbladet perikum.

I Tyskland har perikum siden 1984 været officielt tilladt mod ”psykiske forstyrrelser, depressive tilstande, angst eller nervøs uro”. Fås hos Matas eller på apoteket.

Bachs blomsterremedier

Fås bl.a. hos Center for Dyreterapi (http://www.dyreterapi.dk), som ligeledes kan hjælpe med dosering.

Beroligende medicin

Hunde i kategori 3 kan have brug for decideret beroligende medicin, som din dyrlæge ordinerer i forbindelse med en konsultation – tag derfor i god tid kontakt til din dyrlæge.

Vær opmærksom på, at medicinen du får erberoligende. Tidligere blev f.eks. Plegasil anvendt til hunde nytårsaften. Dette præparat hæmmer kun hundens bevægeapparat, hvilket betyder, at hunden rent mentalt stadig oplever, alt hvad der foregår omkring den, men blot ikke kan reagere på det, fordi dens bevægelser er hæmmede.

Fysisk og mental aktivering

Sørg for at hunden er fysisk og mental træt, inden det bliver aften. Herved har den ikke så meget energi, til at reagere uhensigtsmæssigt på aftenens strabadser.

Gode råd til aktivering:

  • Gå en god lang tur om eftermiddagen ” inden det går løs”.
  • Lad den bruge sin næse til at finde sit foder.
  • Lad den lave problemløsningsopgaver, som f.eks. at finde mad gemt under bøtter el. lign.
  • Lav samarbejde med hunden; lær den nye øvelser som f.eks. at rulle rundt, lukke døre etc.
  • Sporarbejde er ligeledes en rigtig god trættende hundeaktivitet.

Når dette er foregået i løbet af dagen, er det tilstrækkeligt, at hunden luftes ganske kort sidst på eftermiddagen for at gøre sig ren. Herved kan den fint holdes inden døre resten af aftenen og først luftes kort igen, når fyrværkeriet er stilnet af og hele familien går i seng.

Begræns alkoholen

Holder I nytårsfest hjemme og får gæster, er det en god ide, at begrænse alkoholindtaget, idet fulde mennesker let får et – for hunden – mærkeligt kropssprog, stemmeleje og i det hele taget opførsel.

Hunden vil ikke kunne forstå hvorfor de mennesker, den ellers kender godt, pludselig opfører sig anderledes og den kan skræmmes herved. Som minimum bør en person holde sig ædru og sørge for hundens velbefindende.

Lad hunden blive inde

Når nytåret skal skydes ind med fyrværkeri, larm og ballade, så lad hunden blive inden døre. Der er inden grund til at hunden oplever fyrværkeriet tæt på eller at risikere, at den får et heksehyl eller andet susende rundt om poterne.
Det vil være en fordel at en ædru person bliver inde hos hunden og evt. belønner den for ikke at reagere uhensigtsmæssigt på fyrværkeriet. På denne måde har du som hundeejer kontrol over, hvad hunden oplever.

Ejers attitude

Hvorledes menneskene omkring hunden agerer, har stor betydning for hundens opfattelse af hele situationen. Hvis menneskene lader som om, at dette virvar af lys og lyde er den naturligste ting i verden, smitter det af på hunden.

Lad være med at ynke hunden, så frem den reagerer uhensigtsmæssigt på noget. Giv’ den tryghed ved at lade den være der, hvor den finder det mest behageligt. Måske den vælger at fortrække til et stille hjørne af huset eller ønsker at være ganske tæt på en person hele aftenen. Det er ok.

Pres den ikke til noget, den ikke bryder sig om – lad den selv vælge og bekræft den i, at det er det rigtige ved at tale helt almindeligt og roligt til den.

Alene hjemme

Vælger du, at din hund skal være alene hjemme nytårsaften (Dette er kun forsvarligt ved hunde af kategori 2), er detmeget vigtigt, at du sikrer dig, at hunden ikke kan komme ud på egen pote og at ingen kan komme ind til den eller putte noget ind til den gennem eksempelvis brevsprækken! Jeg ville ikke lade en hund være alene hjemme i et villakvarter eller i en lejlighed, da risikoen her er for stor, for at hunden oplever noget, der kan skræmme den.

Bor du langt ude på landet, er det en anden snak, men stadig er der en risiko, så tænk dig godt om, inden du beslutter, om hunden skal være alene nytårsaften!

Dæmpet musik

Om hunden skal være alene hjemme eller ej, så vil dæmpet, rolig musik gavne for at fjerne fokus fra eventuelle lyde fra fyrværkeri. Tænd ikke for radioen, da du ikke har kontrol over, hvad der sendes her. Sæt en CD på anlægget som du (og hunden) kender og sæt den på ”repeat”, så den først stopper, når du vælger at slukke for den.

Træk gardinerne for

Din hund kan i alle tilfælde have gavn af at gardinerne i huset trækkes for, således at lysglimt fra fyrværkeri ikke ses så tydeligt. Dog kan det for nogle hunde virke foruroligende, at hele huset pludselig mørklægges, så frem det ikke er normal, at gardinerne trækkes for i dens hjem. I så tilfælde skal der måske blot trækkes for i de rum, hvor lysglimt fra fyrværkeri må forventes at ses tydeligst.

Alt skal være så normalt som muligt for hunden, så lad endelig være med f.eks. at lukke hunden i kælderen for at skåne den for lysglimt, lyd og ballade. At være indelukket et sted, hvor hunden ikke normalt er, gør blot hele situationen ekstra mystisk og utryg for hunden og kan derfor lige så vel være årsag til at hunden udvikler en (anden?) angst…

Pension /anden pasning langt ude på landet

Hvis du har en hund i kategori 3, der ikke bryder sig om fyrværkeri mv. eller har du ikke planer om at være hjemme og holde en ”hundevenlig” nytårsaften, så kan det være en rigtig god løsning for hunden, om den tilbringer aftenen i en velegnet hundepension langt ude på landet. Med velegnet mener jeg, en pension, hvor personalet kender til, hvorledes de skal håndtere hunde med angst.

Det er vigtigt, at hunden er vel motioneret og mentalt aktiveret inden den ankommer til pensionen, gerne kender stedet og at der er ro og tryghed omkring hunden hele aftenen/natten.

 

Med denne skrivelse håber jeg, du som hundeejer har fået inspiration til, hvorledes du kan give din hund en god nytårsaften.

Godt hundevenligt nytår fra Ditte, Hundensgaard